Byggetjek for boligejere

Kræver din terrasse byggetilladelse?

Det afhænger af terrassens højde, overdækning og placering på grunden - og af din lokalplan. Åben terrasse i terræn kræver normalt ikke ansøgning. Hævet eller overdækket ændrer reglerne markant.

  • Vurderer, om din terrasse kræver byggetilladelse, dispensation eller kan udføres uden ansøgning
  • Beregner betydningen for bebyggelsesprocenten
  • Analyserer skelafstand og lokalplan

Kan bruges af boligejere i hele Danmark

Terrasse ved hus
GoByg vurdering
Terrasse i terrænNormalt uden ansøgning
Hævet > 30 cmSkal tjekkes
OverdækketKræver analyse

Over 30.000 byggesager behandles årligt i Danmark

BR18Byg & MiljøKommunale dataDanmarks Statistik

Terrasse i terræn vs. hævet terrasse

Udgangspunktet er relativt enkelt: en terrasse i terrænniveau er som hovedregel ukompliceret. I BR18 udløser opholdsarealer i det fri, der er hævet mere end 0,3 m over terræn, særskilte afstandskrav.

  • I terræn (under ca. 30 cm): Kræver normalt ikke ansøgning
  • Hævet over 30 cm: Kræver typisk byggetilladelse
  • Overdækket: Behandles som sekundær bebyggelse og tæller med i 50 m²-grænsen
  • Overdækning ved skel: Afstands- og skelbræmmeregler gælder
0,3 m er BR18's grænse for hævede opholdsarealer i det fri. Kommunens konkrete vurdering, lokalplanen og terrænforhold kan stadig få betydning for, om projektet kræver byggetilladelse eller dispensation.
GoByg rapport
Overdækket terrasse

Overdækket terrasse:
Et areal der tæller

Så snart du sætter tag over terrassen, bliver den til et overdækket areal med flere konsekvenser.

  • Indgår i arealopgørelsen og kan påvirke bebyggelsesprocenten
  • Skal registreres i BBR
  • Kan i nogle tilfælde opføres uden ansøgning om byggetilladelse op til 50 m² samlet sekundært areal
  • Afstandskrav til skel: §181 ved helårsboliger og §183 ved sommerhuse
Hvornår kræver det byggetilladelse? Det afhænger af det samlede sekundære areal på din grund, om overdækningen er integreret i huset, brandkravene og lokalplanens bestemmelser. Der er ingen universel genvej.

Sådan virker GoByg for din grund

Sådan virker det:

  1. Indtast adresseVi henter data om din grund, BBR og lokalplan automatisk.
  2. Beskriv dit projektType, størrelse og placering.
  3. Få en rapportSe om projektet kræver tilladelse, dispensation eller intet.
Automatisk byggetjek
Regeltjek mod bygningsreglement✓
Automatisk lokalplan-analyse✓
Tegningsgennemgang for mangler✓
Rapport med næste skridt✓

Tjekket dækker bl.a.

  • Afstand til skel
  • Bebyggelsesprocent
  • Højde og etager
  • Lokalplan-uddrag
  • Anvendelse og zone
  • Mangeloverblik på tegningerAI ser bl.a. efter manglende mål, uklar nordpil, manglende skelafstande, manglende snit og facader, signaturforklaring og uoverensstemmelse mellem situationsplan og BBR.

På tegninger vurderer AI bl.a. om der mangler mål, nordpil, skelafstande, snit/facader eller signaturforklaring.

Vejledende tjek - erstatter ikke kommunens afgørelse.

Tjek din terrasse nu

Undgå overraskelser med din terrasse

Regeltjek, lokalplan-analyse og tegningsgennemgang - samlet i én rapport.

299 kr. (typisk 10–15 minutter)

Start byggetjek nu

Ofte stillede spørgsmål om terrasse og tilladelse

Må jeg bygge terrasse uden tilladelse?

Åben terrasse på terrænniveau kræver normalt ikke ansøgning. Opholdsarealer i det fri, der er hævet mere end 0,3 m over terræn, er reguleret af BR18's afstandskrav og kan kræve byggetilladelse. Overdækkede terrasser behandles som sekundær bebyggelse og kan i nogle tilfælde opføres uden ansøgning om byggetilladelse, hvis de holder sig inden for 50 m²-reglen og øvrige krav.

Tæller overdækket terrasse med i bebyggelsesprocenten?

Overdækkede terrasser indgår i arealopgørelsen som sekundær bebyggelse. BR18's fradragsregel betyder dog, at sekundær bebyggelse først medregnes i etagearealet over 50 m² pr. bolig for fritliggende enfamiliehuse, dobbelthuse med lodret lejlighedsskel og sommerhuse, og over 20 m² pr. bolig for rækkehuse m.v.

Hvad med en pergola eller halvtag?

En fast overdækning tæller som areal uanset hvad den kaldes. En åben pergola uden fast tag gør det typisk ikke - men det er en gråzone, og kommunernes praksis varierer. Er du i tvivl, bør du få en konkret vurdering før du bygger.